Material & Miljö

Artwood är ett grossistföretag som importerar och säljer möbler och inredning till inredare och återförsäljare, det har vi gjort sedan 1969.
Alla material är noga utvalda med utgångspunkt i design och kvalité.

MATERIAL

De flesta produkterna tillverkas för hand.
Naturliga material såsom sten, rotting, betong och trä har naturlig variation i färg och form och kan variera.
Tropiska trädslag såsom teak och mahogny är tagna från plantage med gällande certifikat (läs mer längre ner på sidan).
Några artiklar, som till exempel våra betongprodukter, kan användas både inom- och utomhus.
Möbler påverkas av miljön runt omkring, bland annat av temperatur och luftfuktighet. Därför bör skruvar och beslag justeras regelbundet.
De flesta textilier och läder bleks av solljus. Hela ytan bör exponeras för samma mängd ljus, det minskar risken att färgen bleks ojämnt. Använd textilimpregnering för att skydda textilierna mot fläckar och solblekning. Kemtvätt rekommenderas på överdrag och övrig textil om inget annat anges.
Trä påverkas av solljus och kan, beroende på behandling, blekas eller mörkna. Små sprickor kan uppstå och det är viktigt att uppmärksamma skötselråden för respektive möbel.
Tänk på att aldrig använda starka rengöringsmedel med till exempel citronsyra på möblerna. Dessa medel kan skada ytskiktet på möbeln. Oftast räcker det med mild tvål eller såpa vid rengöring.
Utomhusmöbler som blir utsatta för regn, vind, snö och salt bör ses efter extra noga för att behålla sin färg och funktion. Skydda utomhusmöbler vid snö och kyla och låt dem aldrig stå framme över vintern.
För specifika skötselråd, se respektive produkt.
Vid problem med fläckar eller andra frågor, vänd dig till din återförsäljare för professionell rådgivning.

MILJÖPOLICY

Våra leverantörer intygar att barnarbete inte förekommer. Kontroller görs årligen av bland annat Fair Working Conditions (FWC), en internationell förening som arbetar för att mänskliga rättigheter respekteras.
Garantier ges att inga anställda är under 15 år, vilket är åldersgränsen i utvecklingsländer enligt ILO-konventionen.
Dun och fjädrar som används som fyllning är inte plockade från levande fåglar. Fjädrarna behandlas vid hög temperatur på 110 ° i minst 30 minuter. Veterinärintyg tillhandahålls.

EU TIMBER REGULATION
Artwood följer timmerförordningen ”EU Timber Regulation” som infördes 2013 och som har godkänts av Skogsstyrelsen. Syftet med timmerförordningen är att ta itu med det globala problemet med olaglig avverkning ochatt motverka handel med olagligt avverkat virke och träprodukter inom EU.

TEAK
Alla våra leverantörer av teakmöbler intygar att endast virke från planterad teak används, det vill säga FSC-certifierad teak.

ÅTERVUNNET TRÄ
Alla våra leverantörer av möbler tillverkade av återvunnet trä intygar att träet har genomgått en process där materialet har rengjorts och är fritt från skadliga ämnen. Regelbundna tester utförs för att säkerställa detta.

REACH
Vi tillämpar Kemikalieinspektionens lagstiftning REACH. Denna lagstiftning reglerar utsläpp av kemikalier på marknaden. Vi ansvarar för att ta fram fakta om de kemiska ämnen som ingår i våra produkter och att göra en riskbedömning för att säkerställa att dessa inte skadar människors hälsa eller miljön.