• Hem
  • Material & miljö

Material & Miljö

Artwood är ett grossistföretag som importerar och säljer möbler och inredning till inredare och återförsäljare, det har vi gjort sedan 1969.
Alla material är noga utvalda med utgångspunkt i design och kvalité.

MATERIAL

De flesta produkterna tillverkas för hand.
Naturliga material såsom sten, rotting, betong och trä har naturlig variation i färg och form och kan variera.
Tropiska trädslag såsom teak och mahogny är tagna från plantage med gällande certifikat (läs mer längre ner på sidan).
Några artiklar, som till exempel våra betongprodukter, kan användas både inom- och utomhus.
Möbler påverkas av miljön runt omkring, bland annat av temperatur och luftfuktighet. Därför bör skruvar och beslag justeras regelbundet.
De flesta textilier och läder bleks av solljus. Hela ytan bör exponeras för samma mängd ljus, det minskar risken att färgen bleks ojämnt. Använd textilimpregnering för att skydda textilierna mot fläckar och solblekning. Kemtvätt rekommenderas på överdrag och övrig textil om inget annat anges.
Trä påverkas av solljus och kan, beroende på behandling, blekas eller mörkna. Små sprickor kan uppstå och det är viktigt att uppmärksamma skötselråden för respektive möbel.
Tänk på att aldrig använda starka rengöringsmedel med till exempel citronsyra på möblerna. Dessa medel kan skada ytskiktet på möbeln. Oftast räcker det med mild tvål eller såpa vid rengöring.
Utomhusmöbler som blir utsatta för regn, vind, snö och salt bör ses efter extra noga för att behålla sin färg och funktion. Skydda utomhusmöbler vid snö och kyla och låt dem aldrig stå framme över vintern.
För specifika skötselråd, se respektive produkt.
Vid problem med fläckar eller andra frågor, vänd dig till din återförsäljare för professionell rådgivning.

TEXTILMÖBLER
Alla våra stoppmöbler tillverkas med metall- eller träramar. Fjädringen består vanligtvis av resårband eller så kallade nozagfjädrar. Sitsar och ryggar görs med fyllning av skum, polyeter eller certifierat dun och fjäder. Våra möbeltyger har ett martindale på minst 20 000. De flesta ligger på mellan 5 och 6 på ljusäkthetsskalan, vilket gör de lämpliga för användning inomhus.
Tänk på att möbler som placeras i direkt solljus riskeras att blekas eller ändra sig i färg.
Vänd regelbundet dynor och plymåer. På vissa modeller kan man plocka ut innerdynan och vända den om.
Sitsar och kuddar fyllda med dun kräver lite mer underhåll än syntetdynor, men tar man hand om dem kommer de se bra ut och vara bekväma i många år. För att behålla form och utseende på dessa möbler krävs att man regelbundet puffar upp och skakar dynorna lätt för att fördela ut dunet och fjädrarna i dynan.
Dammsug möbeln regelbundet med ett mjukt möbelmunstycke. Damm och fibrer från andra textilier såsom plädar och prydnadskuddar kan ge upphov till noppor på möbeln.  Även hår från till exempel husdjur skall också regelbundet tas bort för att undvika noppor.
Rekommenderas för användning inomhus.
För att möbeln skall hålla sig fin länge och göra den tåligare mot fläckar och smuts, är det viktigt att impregnera möbeln med en textilimpregnering.
Om inget annat anges på överdragen, rekommenderas kemtvätt på alla textiler.

LÄDER

Alla våra lädermöbler är tillverkade av läder i högsta kvalitet, så kallad fullnarv från Italien och Sydamerika. Produkterna behandlas på olika sätt för att få fram önskat utseende.
Möblerna tillverkas med metall- eller träramar. Fjädringen består vanligtvis av resårband eller så kallade nozagfjädrar. Sitsar och ryggar görs med fyllning av skum, polyeter eller certifierat dun och fjäder. Rekommenderas för användning inomhus.
Vänd regelbundet dynor och plymåer. På vissa modeller kan man plocka ut innerdynan och vända den om.
Sitsar och kuddar fyllda med dun kräver lite mer underhåll än syntetdynor, men tar man hand om dem kommer de se bra ut och vara bekväma i många år. För att behålla form och utseende på dessa möbler krävs att man regelbundet puffar upp och skakar dynorna lätt för att fördela ut dunet och fjädrarna i dynan.
För att lädret ska behålla färg och funktion är det viktigt att man vårdar det. Dammsug möbeln med mjuk borste. Fläckar skall torkas bort omedelbart innan de dras in i lädret. Använd aldrig starka rengöringsmedel utan använd en mjuk trasa med ljummet vatten eller ett rengöringsmedel avsett för läder. På små repor och skav kan man försöka gnugga med ett rent finger.
Utsätt aldrig lädret för starkt solljus och placera inte möbeln nära en värmekälla.
Lädersorterna ”Pure Dye”  och ”Natural Washed”  är läder helt  utan täckfärg, så kallat fullanilin,  vilket gör dem väldigt mjuka och smidiga. Detta gör också lädren känsligare för fläckar. Utseendet är djupt och naturligt och det kan förekomma färgskiftningar. Djurets egen struktur, insektsbett och ärr lämnas synliga.
Läderfärgen ”vintage cigar”, är ett specialbehandlat läder för att få fram det slitna och gamla utseendet. Detta läder skall behandlas högst 2 gånger / år.
Nubuck är ett slipat och matt läder, som har en mycket mjuk och len yta. Eftersom den blanka, skyddande ytan på lädret slipats bort, är lädret väldigt känsligt för smuts och fläckar och därför är det viktigt att möbeln behandlas med Leather Natural Protection innan den tas i bruk.

MICROLÄDER
Microläder, eller mikrofiber-läder, är ett högkvalitativt syntetiskt läder. Det består av naturligt läder, med mikrofibrer och polyuretanhartser som råmaterial och har liknande egenskaper som naturligt läder, men bättre fysisk och kemisk prestanda och kan ersätta naturligt läder.
Det är väldigt slitstarkt, med ett martindale på över 80.000. Det är mjukt, lätt att rengöra och har bra andningsförmåga.
Använd en dammsugare eller en fuktig trasa vid rengöring. Mot fläckar används ljummet vatten och mild tvål.

NATURROTTING

Rotting är ett naturmaterial och framställs från tjocka gräs- och palmarter. Eftersom materialet är helt naturligt och alla möbler tillverkas för hand, blir varje möbel unik. Skillnader i färg och utseende kan förekomma beroende på säsong då rottingen skördas och möbeln tillverkas.
Våra rottingprodukter är tillverkade av olika typer av rotting, vilka alla kommer från plantager i Indonesien. Rottingen är vanligtvis kubu, slimit, abaca, croco, lacak och malaka. Ytan behandlas ibland med vattenbaserad lack. Rekommenderas för användning inomhus. Rotting blir med tiden torr och spröd och kan lätt brytas vid belastning eller tryck. Materialet bör därför återfuktas med hjälp av en blomsptruta tex, med jämna mellanrum. Rengör med fuktad trasa och en mjuk borste.

DYNOR TILL ROTTINGMÖBLER
Som standard erbjuder vi dynor av 100 % bomull i off-white, till våra rottingmöbler. Kärnan i dynorna består av polyeter och är svepta med finskuren polyeter och syntetfibrer.

KONSTROTTING
Möblerna är tillverkade med aluminiumram med syntetisk rotting av polyeten. Rekommenderas för användning både inomhus och utomhus.  Tänk på att förvara möblerna skyddat vid vinterförvaring.
Rengör med vatten och mjuk borste. Använd inte högtryckstvätt. Använd med fördel ”Plastic rattan conditioner”, vilken effektivt rengör och återfettar möblerna.

DYNOR TILL KONSTMÖBLER
Som standard erbjuder vi dynor av 100 % polyester i off-white, till våra konstrottingmöbler. Kärnan i dynorna består av polyeter och är svepta med finskuren polyeter och syntetfibrer.

BETONG
Möblerna tillverkas helt av naturmaterial som granitstenmjöl, cement, naturliga jutefibrer och vatten. Betongen är porös och när den är färdig försluts produkten med ett vax för att ge ett aktivt skydd mot fläckar. Färgskillnader mellan möblerna förekommer. Betongen gjuts för hand och tjockleken är inte alltid den samma. Därför kan höjden på möblerna variera.
Möblerna kan användas utomhus sommartid. För betongmöbler med metallunderrede rekommenderas användning inomhus.
Rengör med ett milt rengöringsmedel och vatten. Använd inte slipmedel eller rengöringsprodukter som innehåller blekmedel eller ammoniak. Vi rekommenderar inte användning av vanliga rengöringsmedel (som ofta är citrusbaserade) eftersom de kan innehålla syra, som kan skada betongen. Vanlig såpa, grön eller gul, är ett utmärkt rengöringsmedel för betongen, då såpan även återfettar betongen lite grand.
Möblerna skall behandlas med vax en gång under de första två månaderna efter köp och sedan var tredje till sjätte månad beroende på användning och placering.
Vi rekommenderar våra kunder att regelbundet behandla sina bordsskivor på det här sättet eftersom ytbehandlingen slits bort med tiden. Man bör vara extra försiktig med bordsskivor när de är nya eftersom de då fortfarande befinner sig i den intensiva hårdgörande fasen och risken för fläckar är störst under den tiden.
När möblerna används utomhus är ytskiktet ännu viktigare, eftersom fukt kan tränga ner i betongen. Under den varma säsongen är detta inget problem, men utsätts möblerna för fukt i samband med kyla kan det uppstå sprickor och flagor i betongen. Så kallad frostsprängning.
Dessa skador anses inte som reklamationer!
Därför är det viktigt att möblerna regelbundet behandlas, för att skydda möbeln.
Inför vinterförvaringen är det mycket viktigt att möbeln mättas med olja för att förhindra att fukt går in i betongen och ger frostsprängningar. Det går bra att använda vanlig olivolja.
Använd en vanlig trasa och fortsätt olja in tills betongen inte tar åt sig mer och är ordentligt mättad.
Tänk på att inte täcka betongen med plast eller presenning och låt inget stå på ytan, såsom krukor eller andra möbler. Se till att snö och is inte kan samlas och bli liggande på betongytor.
För betongmöbler med träunderrede (Akacia) rekommenderar vi en olja anpassad för trä, ”Furniture Oil” från ”Leathermaster Scandinavia” är ett bra alternativ. Under tillverkningen behandlas möblerna med olja och det krävs att man fortsätter att olja in möblerna för att de ska hålla sig i gott skick. Om möbeln är placerad utomhus krävs inoljning flera gånger per år.
Se till att möbeln är torr och ren före inoljning. Fortsätt att olja tills ytan är mättad och möbeln inte tar åt sig mer av oljan. Torka bort överflödig olja med en trasa. Tänk på att skydda underlaget före och efter behandling.
Förvara gärna möblerna under tak och frostfritt om det går.

MARMOR & BLUESTONE

Marmor och bluestone är naturliga kalkstenar, som är mjukare och mer porösa, än t.ex. granit och kräver därför lite mer försiktighet. Det kan förkomma små håligheter i stenen, vilka är helt normala för äkta natursten och är en del av stenens karaktär. Varje sten är helt unik och ingen sten är den andra lik. De poleras från fabrik och har en mjuk och glansig yta. Ådringar och strimmor kan variera mycket tack vare brytningen från olika stenblock. Därför kan det skilja mycket i mönster och färger mellan två stenar. Lämnas vätskor på ytan kommer stenen att suga åt sig dessa och det finns risk för fläckar. Använd underlägg till glas och koppar, då många drycker såsom kaffe, juice, alkohol mm kan ge permanenta fläckar. Torka genast upp spill och använd en ren trasa fuktad vid rengöring. Vanlig såpa är det bästa rengöringsmedlet, då såpan även återfettar stenen. Använd aldrig vanliga rengöringsmedel eftersom de kan innehålla citronsyra, vilket kan skada stenen.

ALUMINIUM

Våra produkter i gjuten aluminium är handgjorda och är elektropläterade med lager av äkta koppar och mässing och behandlas med salter för att ge dem ett unikt utseende. Ett tunt lager lack läggs ovanpå metallen. Varje möbel är unik och variationer i färg och yta kan förekomma. Ytan är känslig för vätskespill och bör torkas omedelbart. Undvik kontakt med heta ytor och använd underlägg under koppar, vaser etc. Rengör endast med en mjuk och fuktig trasa och använd inte kemikalier för rengöring. Endast för inomhusbruk.
En del artiklar, bland annat bordsskivor, är pulverlackerade och är mer tåliga mot spill och vätskor. Behandla dessa på samma sätt som övriga aluminiumartiklar.

EK

Ek är en hård, tät och stark typ av trä som passar utmärkt för möbeltillverkning. Samtliga våra möbler tillverkas av ek från Europa. Rekommenderas för användning inomhus.
Eken i Denverkollektionen, ”weathered oak”, består av massiv ek samt ekfanér och är behandlad med vax och skall behandlas med ofärgat möblevax för att skyddas mot fläckar.
Produkterna i färgerna Pebbles grey, Carbon och Silverback, är gjorda i helt massiv ek och har behandlats och målats för hand. Ytan är len och naturliga grenar och sprickor har lämnats synliga. Detta gör möblerna unika och det finns inte två lika.
Torka försiktigt med lätt fuktad trasa. Dammsugare med mjukt möbelmunstycke är lämpligt till de naturliga sprickorna.

EKFANÉR
Ekfanér består av en tunn skiva ekträ, som limmas på en stum och hård fiberskiva i MDF.
Fanéren målas och lackeras i flera steg, vilket ger en hård och tålig yta, men behåller sitt naturliga utseende.
Rengöring sker med lätt fuktad trasa, inga starka rengöringsmedel får användas.
Vid uppackning skall möbeln torkas av med lätt fuktad trasa (utan rengöringsmedel) då det eventuellt kan förekomma färgdamm från tillverkningen på ytan.

TEAK FÖR INOMHUSBRUK

Teak är ett träslag med särskilt goda egenskaper för tillverkning av möbler och inredning. Det är hårt, tungt, elastiskt och innehåller olja, som gör det mycket motståndskraftigt mot fukt och slag. Vi använder endast trä från plantager i Indonesien när vi tillverkar våra teakprodukter.  Våra obehandlade teakprodukter sandpappras och poleras.
Vid tillverkningen av våra återvunna teakprodukter, används grenar och rötter från teakträd. Det kan finnas små sprickor, spikhål, färgskillnader och oregelbundenheter i träet. Det är en del av kollektionens karaktär och gör varje enskild möbel unik. Rekommenderas för användning inomhus.
Torka försiktigt med lätt fuktad trasa. Dammsugare med mjukt möbelmunstycke är lämpligt till de naturliga sprickorna.

TEAK FÖR UTOMHUSBRUK

Instant Grey och Charcoal Grey.
Obehandlad teak ändrar gradvis färg vid utomhusexponering från honungsfärgad i början, till silvergrå med tiden. Våra teakmöbler för utomhusbruk behandlas med en miljövänlig, vattenbaserad lösning med kiselvitriol som aktiv ingrediens. Det är detta som ger den gråaktiga färgen redan från början. Den olika strukturen i träet gör att bordet suger åt sig olika mycket av medlet och därav kan man få en liten skillnad i färg mellan olika bord. Behandlingen kommer gradvis att släppa och den naturliga patinan kommer framhävas och möblerna kommer sedan behålla sin silvergrå, naturliga färg. I vissa fall kan man upptäcka genomträngningar av sav och kåda från träet på ytan. Dessa utmärker sig som gulaktiga fläckar på bordet och är helt normala och kommer försvinna med tiden.
Använd en lätt fuktad trasa vid rengöring. Möblerna ska behandlas ett par gånger per år med ”Teak Shield” för att behålla sitt skydd mot fläckar och vatten. Placeras torrt och fritt från temperaturväxlingar vid vinterförvaring. Vid fuktig och dåligt ventilerad förvaring kan mögel uppstå på träet, vilket kan vara svårt att få bort.

GAMMAL ALM / ELMWOOD

Almträet i våra produkter kommer från Centralasien. Stammen ger ett mycket starkt möbelträ som åldras vackert. Utmärkande för våra produkter är ett obearbetat utseende och en opolerad yta med oregelbundenheter i träet. Produkterna behandlas flera gånger med vax under tillverkningen. Det kan uppstå små sprickor. Rekommenderas för användning inomhus. 
Torka försiktigt med lätt fuktad trasa. Dammsugare med mjukt möbelmunstycke är lämpligt till de naturliga sprickorna.  Behandla med naturligt trävax eller med pigmenterat vax om man vill ha en mörkare nyans på möblerna. Sprayvax går också bra att använda. Om de inte behandlas blir möblerna ömtåligare och fläckar kan bli permanenta, även om de torkas av omedelbart.

BOATWOOD

Återvunnet trä från gamla båtar. Vanligtvis barrträd. Materialet rengörs och är fritt från skadliga ämnen. Det kan finnas sprickor, spikhål, färgskillnader och oregelbundenheter i träet. Det är en del av kollektionens karaktär och gör varje enskild möbel unik. Det kan uppstå nya sprickor. Möblerna är endast behandlade med en tunn bets och saknar ytskydd. Rekommenderas för användning inomhus.
Torka försiktigt med lätt fuktad trasa. Dammsugare med mjukt möbelmunstycke är lämpligt till de naturliga sprickorna.  Behandla med naturligt trävax. Spraywax går också bra att använda. Om de inte behandlas blir möblerna ömtåligare och fläckar kan bli permanenta, även om de torkas av omedelbart.

JAVA OAK

Ett tropiskt snabbväxande träslag som har en yta som liknar teak men med en mjukare struktur. Ytan behandlas med en vattenbaserad, miljövänlig, färgande lack. Rekommenderas för användning inomhus. Använd en lätt fuktad trasa vid rengöring.

MAHOGNY

Mahogny är ett lättarbetat och vattentåligt träslag som passar utmärkt för möbeltillverkning. Vi använder endast trä från plantager i Indonesien när vi tillverkar våra produkter. Ytan behandlas med färgande lack. Använd en lätt fuktad trasa vid rengöring.

AKACIA

Under tillverkningen behandlas möblerna med olja och det krävs att man fortsätter att olja in möblerna för att de ska hålla sig i gott skick. Om möbeln är placerad utomhus krävs inoljning flera gånger per år.
Se till att möbeln är torr och ren före inoljning. Fortsätt att olja tills ytan är mättad och möbeln inte tar åt sig mer av oljan. Torka bort överflödig olja med en trasa. Tänk på att skydda underlaget före och efter behandling.
Vi rekommenderar ”Furniture Oil” från ”Leathermaster Scandinavia”. Läs igenom bruksanvisningen noga före användning.

MILJÖPOLICY

Våra leverantörer intygar att barnarbete inte förekommer. Kontroller görs årligen av bland annat Fair Working Conditions (FWC), en internationell förening som arbetar för att mänskliga rättigheter respekteras.
Garantier ges att inga anställda är under 15 år, vilket är åldersgränsen i utvecklingsländer enligt ILO-konventionen.
Dun och fjädrar som används som fyllning är inte plockade från levande fåglar. Fjädrarna behandlas vid hög temperatur på 110 ° i minst 30 minuter. Veterinärintyg tillhandahålls.

EU TIMBER REGULATION
Artwood följer timmerförordningen ”EU Timber Regulation” som infördes 2013 och som har godkänts av Skogsstyrelsen. Syftet med timmerförordningen är att ta itu med det globala problemet med olaglig avverkning ochatt motverka handel med olagligt avverkat virke och träprodukter inom EU.

TEAK
Alla våra leverantörer av teakmöbler intygar att endast virke från planterad teak används, det vill säga FSC-certifierad teak.

ÅTERVUNNET TRÄ
Alla våra leverantörer av möbler tillverkade av återvunnet trä intygar att träet har genomgått en process där materialet har rengjorts och är fritt från skadliga ämnen. Regelbundna tester utförs för att säkerställa detta.

REACH
Vi tillämpar Kemikalieinspektionens lagstiftning REACH. Denna lagstiftning reglerar utsläpp av kemikalier på marknaden. Vi ansvarar för att ta fram fakta om de kemiska ämnen som ingår i våra produkter och att göra en riskbedömning för att säkerställa att dessa inte skadar människors hälsa eller miljön.
All search results