TEAK FÖR UTOMHUSBRUK

Teak är ett träslag med särskilt goda egenskaper för tillverkning av möbler och inredning. Det är hårt, tungt, elastiskt och innehåller olja, som gör det mycket motståndskraftigt mot fukt och slag. Vi använder endast trä från plantager i Indonesien när vi tillverkar våra teakprodukter. Sprickor kan förekomma.  

Obehandlad teak ändrar gradvis färg vid utomhusexponering från honungsfärgad i början, till silvergrå med tiden. Våra teakmöbler för utomhusbruk behandlas med en miljövänlig, vattenbaserad lösning med kiselvitriol som aktiv ingrediens. Det är detta som ger den gråaktiga färgen redan från början. Den olika strukturen i träet gör att bordet suger åt sig olika mycket av medlet och därav kan man få en liten skillnad i färg mellan olika bord. 

Behandlingen kommer gradvis att släppa och den naturliga patinan kommer framhävas och möblerna kommer sedan behålla sin silvergrå, naturliga färg. I vissa fall kan man upptäcka genomträngningar av sav och kåda från träet på ytan. Dessa utmärker sig som gulaktiga fläckar på bordet och är helt normala och kommer försvinna med tiden.

Skötsel

För att undvika att mögel som uppkommer är det viktigt att tvätta möblerna regelbundet. Använd en fuktad trasa tillsammans med såpa, eller liknande rengöring. Undvik starka rengöringsmedel. Möblerna ska behandlas ett par gånger per år med ”Teak Shield” för att behålla sitt skydd mot fläckar och vatten. Placeras torrt och fritt från temperaturväxlingar vid vinterförvaring. Vid fuktig och dåligt ventilerad förvaring kan mögel uppstå på träet, vilket kan vara svårt att få bort.

Skötselprodukter

Vi rekommenderar användning av ”Teak Shield”.  Behandlingen hjälper till att förhindra fläckar samtidigt som ytans naturliga utseende behålls och träet kan andas. Med inbyggd mögel- och mögelhämmare och impregneringen bidrar också till att teakens grå färg bibehålls.

All search results