BETONG

Möblerna tillverkas huvudsakligen av naturmaterial som granitstenmjöl, cement, naturliga jutefibrer och vatten. Betongen är porös och när den är färdig försluts produkten med ett vax för att ge ett aktivt skydd mot fläckar. Färgskillnader mellan möblerna förekommer. Betongen gjuts för hand och tjockleken är inte alltid den samma. Därför kan höjden på möblerna variera.

Möblerna kan användas utomhus sommartid. Tänk på att bord med skålformad yta inte får lämnas ståendes med vatten i, eller förvaras utomhus vintertid. OBS. Alla betongmöbler lämpar sig inte för utomhusbruk.

Skötsel

Rengör med ett milt rengöringsmedel och vatten. Använd inte slipmedel eller rengöringsprodukter som innehåller blekmedel eller ammoniak. Vi rekommenderar inte användning av vanliga rengöringsmedel (som ofta är citrusbaserade) eftersom de kan innehålla syra, som kan skada betongen. Vanlig såpa, grön eller gul, är ett utmärkt rengöringsmedel för betongen, då såpan även återfettar betongen lite grand.

Möblerna skall behandlas med vax en gång under de första två månaderna efter köp och sedan var tredje till sjätte månad beroende på användning och placering.

Vi rekommenderar våra kunder att regelbundet behandla sina bordsskivor på det här sättet eftersom ytbehandlingen slits bort med tiden. Man bör vara extra försiktig med bordsskivor när de är nya eftersom de då fortfarande befinner sig i den intensiva hårdgörande fasen och risken för fläckar är störst under den tiden.

När möblerna används utomhus är ytskiktet ännu viktigare, eftersom fukt kan tränga ner i betongen. Under den varma säsongen är detta inget problem, men utsätts möblerna för fukt i samband med kyla kan det uppstå sprickor och flagor i betongen. Så kallad frostsprängning.

Dessa skador anses inte som reklamationer! Därför är det viktigt att möblerna regelbundet behandlas, för att skydda möbeln. 

Inför vinterförvaringen är det mycket viktigt att möbeln rengörs och mättas med olja för att förhindra att fukt går in i betongen och ger frostsprängningar. Det går bra att använda vanlig olivolja. Använd en vanlig trasa och fortsätt olja in tills betongen inte tar åt sig mer och är ordentligt mättad.

Tänk på att inte täcka betongen med plast eller presenning och låt inget stå på ytan, såsom krukor eller andra möbler. Se till att snö och is inte kan samlas och bli liggande på betongytor.

Förvara möblerna under tak och frostfritt. 

All search results