SÅ VÄLJER DU RÄTT SOFFBORD

6 TIPS

När du överväger att köpa ett nytt soffbord, finns det många saker att ta hänsyn till. Soffbordet är ett naturligt blickfång i vardagsrummet och dessutom en viktig avställningsyta – därför behöver det vara både snyggt och praktiskt. Här kommer en guide till olika material och stilar, och några enkla grundregler som kommer hjälpa till att göra valet av soffbord enklare.

 

1. STORLEK

När du väljer storlek på ditt nya soffbord är det bra att tänka på rummets och hela soffgruppens proportioner. Mät gärna upp bordets mått på golvet hemma innan du bestämmer dig. Tänk på att soffbordet inte bör fylla hela tomrummet framför soffan. Lämna lite plats mellan soffa och soffbord så blir intrycket luftigare, samtidigt som du lättare kan röra dig runt möblerna. En bra tumregel kan vara att soffbordets längd bör vara ca hälften eller max två tredjedelar av soffans bredd. Vanligtvis är soffbord ungefär 45 cm höga men höjden varierar. En bra grundregel är att välja ett bord som är ungefär lika högt som soffans sitthöjd eller något lägre.

2. FORM

Formen på ditt soffbord påverkar både dess estetiska utseende och dess funktion i rummet. När du väljer form bör du ta hänsyn till hur din sittgrupp är placerad samt hur du vill att utrymmet ska uppfattas.

Runda: Runda soffbord skapar ett mjukt och inbjudande intryck, och du slipper skarpa hörn. Om ditt rum domineras av raka linjer och vinklar kan ett runt bord hjälpa till att skapa en balans i inredningen.

Rektangulärt: Rektangulära bord lämpar sig väl för större rum och ger generöst med avställningsyta. Om du har två soffor som står mittemot varandra eller en sektionssoffa, kan ett rektangulärt soffbord vara ett bra val.

Satsbord: Det kan vara både snyggt och praktiskt att använda flera mindre satsbord så de tillsammans bildar ett soffbord. Fördelen med satsbord är att du enkelt kan flytta ett eller flera av borden om du vill möblera om.

3. MATERIAL

När du väljer ett soffbord spelar materialet en stor roll både för stil och funktion.

Träbord: Trä tillför en varm och naturlig känsla i rummet. Dess unika ådring och varierande färger kan skapa allt från ett rustikt till ett mer stilfullt utseende. Finishen – vare sig den är matt, lackad eller åldrad – gör att träbordet kan passa in i nästan alla inredningsstilar. Trä är också ett hållbart material, men kan behöva lite underhåll med tiden för att hantera eventuella fläckar eller slitage.

Fanér: Ett bord i fanér ger en modern känsla, samt är både funktionellt och prisvärt. De är ett utmärkt val för dem som vill ha träets utseende och känsla utan den högre kostnaden för massivt trä. Med rätt skötsel kan ett fanérbord hålla i många år och bli ett älskat inslag i ditt hem.

Glasbord: Idealiska för mindre utrymmen eller öppna planlösningar. Glasbordets genomskinlighet bidrar till en känsla av rymd och öppenhet. De har dock tendens att visa fingeravtryck och smuts, så regelbunden rengöring kan krävas. Välj gärna härdat glas för ökad hållbarhet och säkerhet.

Metallbord: Metallens mångsidighet reflekteras i dess olika utföranden. Ett bord i polerat krom eller rostfritt stål framhäver en modern stil, medan järn eller åldrad metall ger en känsla av vintage eller industri. Metall används ofta som stomme eller ram i kombination med bordskiva i andra material. De är hållbara och enkla att underhålla, men vissa metaller kan behöva särskild skötsel för att undvika rost eller missfärgning.

Sten- eller marmorbord: Varje bord har sina egna mönster från naturen, vilket gör det unikt. De känns stabila och deras kalla yta ger en touch av lyx i ett rum. Dessa bord håller länge och ser alltid stiliga ut, oavsett inredning. Ett fint val för den som vill ha något som sticker ut! Dess porösa yta kan dock vara känslig för fläckar från spill eller oljor. För att behålla dess lyster krävs regelbunden skötsel och varsam rengöring.

4. FUNKTION OCH FÖRVARING

Ett funktionellt soffbord kan helt förändra vardagsrummets atmosfär. Genom att kombinera snygg design med smart förvaring blir rummet både elegant och organiserat. Bordets hyllor skapar utrymme för böcker och dekorationer, medan inbyggda lådor erbjuder diskret förvaring för rummets småsaker.

5. STIL

Ditt soffbord bör komplettera ditt rum. Är din inredning mer åt det klassiska hållet, eller lutar den mer åt det moderna? Välj ett bord som förstärker rummets övergripande känsla.

Traditionellt: Soffbord med tidlös design, ofta med detaljrika sniderier och massivt trä som mahogny eller ek. Den klassiska designen passar särskilt väl i mer traditionellt inredda hem och bidrar med en touch av svunnen elegans.

Modernt: Enkla, rena linjer och minimalistisk design. Moderna soffbord är ofta gjorda av kombinerade material som glas och metall. Passar utmärkt i nutida och skandinaviska hem.

Lantligt: Med fokus på det rustika och naturnära. Dessa bord är ofta gjorda av rått eller återvunnet trä. Naturliga skavanker och ojämnheter blir en del av designen, och skapar en mysig och jordnära känsla.

Industriellt: Soffbord med en industriell känsla kännetecknas ofta av ett rått och opolerat utseende. De kan bestå av material som råstål, gjutjärn, återvunnet trä och betong. Strukturen av dessa bord är ofta enkel, robust och utan onödiga utsmyckningar.

LETAR DU EFTER MER INSPIRATION?

All search results